Slepo crevo

Upala slepog creva,simptomi,operacija i oproravak od operacije slepog creva

Upala slepog creva

slepocrevo | 26 Jun, 2012 13:55

Pocetak bolova

Sam pocetak upale slepog creva je faza u kojoj je najbolje ali I najteze reagovati.Sve pocinje osecajem nadutosti,redje konkretnim bolom. Do te nadutosti dolazi uglavnom posle jela. Imamo osecaj da smo se prejeli,nadutost se pojacava polako prelazi u bol. Bol koji nije u odmakloj fazi izaziv osecaj da vam se ide u wc medjutim taj osecaj je lazan,I tokom upale slepog creva uglavnom izostaje stolica,dok se u retkm slucajevima javlja dijareja(proliv). Siri se celim trbuhom I niste sigurni sta vas tacno boli.

NAPOMENA: U ovoj fazi se nikako ne preporucuje uzimanje leka protiv bolova jer prilikom dijagnostifikovanja mogu lekara da navedu na pogresan trag,odnosno da nece moci da vide vasu realnu reakciju na pregled metodom dodira koji cesto prvi odaje upalu slepog creva.

Simptomi

Pored bola simptomi upale slepog creva su I mucnina,ponekad povracanje.  Telesna temperature raste,I obicno je oko 38 stepeni ako se meri normalno,odnosno oko 39 stepeni ako se meri rektalno. Bol se sada vec koncentrise I vise ne boli citav stomak vec samo donji desni deo stomaka,gde se I nalazi slepo crevo. U jako retkim slucajevima reflekni bol koji izaziva slepo crevo javlja se u suprotnom delu stomaka,dakle na donjoj levoj straini.

Pored bola I povisene temperature povisen je I puls,odnosno broj otkucaja srca.
Prilikom laboratorijske analize vidi se I povecan broj leukocita-belih krvnih zrnaca.

Ukoliko osecate vise navdenih simptoma obavezno se javite lekaru.Nemojte cekati da bol prestane jer se to jako retko desava. U tim situacijama prestanak je samo trenutan I bol se cesto javlja ponovo,jer upala ne prodje u potpunosti nego se samo primiri. S druge strane rizikujete PUCANJE SLEPOG CREVA sto u najboljem slucaju znaci duplo tezu operaciju I duplo duzi oporavak,a u tezim slucajevima I smrtni ishod. Do najgoreg dolazi statisticki u 0.1% slucajevo sto znaci svaki hiljaditi put,ali ipak se nemojte igrati.

NAPOMENA: Upala slepog creva se najcesce javlja izmedju dvadesete I tridesete godine,medjutim moz e se javiti I kod ostalih uzrasta. Cak 6-7% ljudi u toku svog zivota dobije upalu slepog creva dakle svaki petnaesti stanovnik planete.

Lecenje

Lecenje upale slepog sreva koja se nije sama smirila(ponekad pomognu hladne obloge ako je upala slaba) vrsi se iskljucivo hiruskim putem odnosno operacijom.Operacija je rutinska I ne bi trebalo da traje vise od jednog sata.Radi se pod totalnom anestezijom,I nemate razloga za strah.

NAPOMENA: Ukoliko budete imali srece bicete operisani laparoskopskom tehnikom koja podrazumeva nekoliko kratkih rezova,umesto jednog velikog. Samim tim I oporavak je neuporedivo brzi,I vec za nekoliko dana cete moci u potpunosti da se vratite normalnom zivotu.

Oporavak

Ukoliko niste operisani laparoskopijom,vasi problem tek pocinju. Posle oberacije bolovi su neuporedivo jaci nego sto vas je bolelo samo slepo crevo. Ishrana I kretanje su prvih dana ograniceni. U prvih desetak dana preporucuje se laka barena hrana,povrce,tecnos,eventualno piletina. Sto se fizicke aktivnosti tice,hodajte koliko god mozete,medjutim sve ostale aktivnosti uvodite postepeno,a dizanje tereta,trbusnjaci I slicne vezbe I ozbiljno zamaranje dolaze u obzir tek nakon 4-6 meseci.

Mnogo vise o svemu vezanom za upalu slepog creva saznajte na sajtu slepocrevo

Komentari

ZYEI

TndZVDJ | 10/04/2022, 13:03

Medicament information for patients. What side effects?
seroquel without rx in US
Best what you want to know about drugs. Get here.

NHRT

EqnCJJV | 10/04/2022, 08:14

Medicines information. Long-Term Effects.
generic zoloft tablets in the USA
Best trends of meds. Read information now.

NGMS

TwwFRBN | 10/04/2022, 05:54

Meds information for patients. Brand names.
where buy pregabalin in USA
All what you want to know about drugs. Read here.

qcglorn

FolYB | 02/04/2022, 09:41

Taking Pepcid twice a day prevents heartburn before it starts. It helps control stomach acid that causes heartburn all day and all night, so you can sleep tight knowing you'll wake up without heartburn.
buying cheap pepcid price

puiq0no

ZlyHZ | 02/04/2022, 09:26

How should I take Zyrtec?
can i purchase zyrtec price

jtk15vb

XegAU | 02/04/2022, 08:01

https://v-mig.ru/ Кофе не виновен во всех грехах. Его мощные антиоксиданты могут защитить от болезней Альцгеймера и Паркинсона. Он ускоряет обмен веществ, помогая вам быстрее сжигать калории. Кофейные зерна содержат такие минералы, как калий, кальций и железо. Питье кофе может защитить от цирроза печени, некоторых видов рака, диабета, депрессии и ревматоидного артрита.

j3j97v4

UsgOQ | 30/03/2022, 12:21

8yvlnig

BmlRG | 30/03/2022, 10:02

v1ua6ym

IvlZJ | 30/03/2022, 09:51

0vdtsf6

UnmVP | 30/03/2022, 09:44

https://www.pinterest.ru/pin/1037305726645719896/

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs