Slepo crevo

Upala slepog creva,simptomi,operacija i oproravak od operacije slepog creva

Upala slepog creva

slepocrevo | 26 Jun, 2012 13:55

Pocetak bolova

Sam pocetak upale slepog creva je faza u kojoj je najbolje ali I najteze reagovati.Sve pocinje osecajem nadutosti,redje konkretnim bolom. Do te nadutosti dolazi uglavnom posle jela. Imamo osecaj da smo se prejeli,nadutost se pojacava polako prelazi u bol. Bol koji nije u odmakloj fazi izaziv osecaj da vam se ide u wc medjutim taj osecaj je lazan,I tokom upale slepog creva uglavnom izostaje stolica,dok se u retkm slucajevima javlja dijareja(proliv). Siri se celim trbuhom I niste sigurni sta vas tacno boli.

NAPOMENA: U ovoj fazi se nikako ne preporucuje uzimanje leka protiv bolova jer prilikom dijagnostifikovanja mogu lekara da navedu na pogresan trag,odnosno da nece moci da vide vasu realnu reakciju na pregled metodom dodira koji cesto prvi odaje upalu slepog creva.

Simptomi

Pored bola simptomi upale slepog creva su I mucnina,ponekad povracanje.  Telesna temperature raste,I obicno je oko 38 stepeni ako se meri normalno,odnosno oko 39 stepeni ako se meri rektalno. Bol se sada vec koncentrise I vise ne boli citav stomak vec samo donji desni deo stomaka,gde se I nalazi slepo crevo. U jako retkim slucajevima reflekni bol koji izaziva slepo crevo javlja se u suprotnom delu stomaka,dakle na donjoj levoj straini.

Pored bola I povisene temperature povisen je I puls,odnosno broj otkucaja srca.
Prilikom laboratorijske analize vidi se I povecan broj leukocita-belih krvnih zrnaca.

Ukoliko osecate vise navdenih simptoma obavezno se javite lekaru.Nemojte cekati da bol prestane jer se to jako retko desava. U tim situacijama prestanak je samo trenutan I bol se cesto javlja ponovo,jer upala ne prodje u potpunosti nego se samo primiri. S druge strane rizikujete PUCANJE SLEPOG CREVA sto u najboljem slucaju znaci duplo tezu operaciju I duplo duzi oporavak,a u tezim slucajevima I smrtni ishod. Do najgoreg dolazi statisticki u 0.1% slucajevo sto znaci svaki hiljaditi put,ali ipak se nemojte igrati.

NAPOMENA: Upala slepog creva se najcesce javlja izmedju dvadesete I tridesete godine,medjutim moz e se javiti I kod ostalih uzrasta. Cak 6-7% ljudi u toku svog zivota dobije upalu slepog creva dakle svaki petnaesti stanovnik planete.

Lecenje

Lecenje upale slepog sreva koja se nije sama smirila(ponekad pomognu hladne obloge ako je upala slaba) vrsi se iskljucivo hiruskim putem odnosno operacijom.Operacija je rutinska I ne bi trebalo da traje vise od jednog sata.Radi se pod totalnom anestezijom,I nemate razloga za strah.

NAPOMENA: Ukoliko budete imali srece bicete operisani laparoskopskom tehnikom koja podrazumeva nekoliko kratkih rezova,umesto jednog velikog. Samim tim I oporavak je neuporedivo brzi,I vec za nekoliko dana cete moci u potpunosti da se vratite normalnom zivotu.

Oporavak

Ukoliko niste operisani laparoskopijom,vasi problem tek pocinju. Posle oberacije bolovi su neuporedivo jaci nego sto vas je bolelo samo slepo crevo. Ishrana I kretanje su prvih dana ograniceni. U prvih desetak dana preporucuje se laka barena hrana,povrce,tecnos,eventualno piletina. Sto se fizicke aktivnosti tice,hodajte koliko god mozete,medjutim sve ostale aktivnosti uvodite postepeno,a dizanje tereta,trbusnjaci I slicne vezbe I ozbiljno zamaranje dolaze u obzir tek nakon 4-6 meseci.

Mnogo vise o svemu vezanom za upalu slepog creva saznajte na sajtu slepocrevo

Komentari

Dimca

Dimitrije | 27/12/2013, 09:09

Ja sam juce imao temperaturu 37,5 i bolove.Danas imam manje bolove i nemam temperaturu.

Upala slepog creva

Ana | 14/12/2013, 18:56

Određeno vreme imala sam bol u celom stomaku, da bi mi nekim slučajem pronašli cistu na levom jajniku. Cista je vremenom pukla, da bi se bol sada koncentrisao samo na kao što kažete, neki cm od pupka.Užasno boli i svesna sam da može biti šta god, valjda nekad u najboljem, nekad u najgorem slučaju slepo crevo. Znam da ne bi trebalo da budem toliko negativna, ali smučile su mi se bolnice, nemam snage da proveravam i ovo ako ne mora biti svašta. Šta vi mislite, šrta bi trebalo da uradim?

Pucanje slepog creva

Aleksandar | 03/08/2013, 14:56

Pozdrav, meni je sve pocelo tako sto sam imao tup bol u predelu zeludca, toga dana sam se prejeo pa sam mislio da je zeludac. Posle nekog vremena, poceo sam da povracam i mislio sam proci ce, sledeci dan se sve umirilo, ali bio sam uporan da je zeludac jer sam vec pre toga imao grceve u zeludcu i vodio sam se mislju da je to isto. Dakle 2 dan posle prvih bolova, sam imao strasno probadanje u donjem desnom delu stomaka, otisao u ugrgentni i tamo su me ispitivali citavih 24h da bi utvrdili da je slepo crevo. Otvorili me na pola i resili problem. Ne treba se igrati, jer brzo moze da krene sepsa i onda povratka nema. Imao sam veoma tezak postoperativni period, povracanje, curenje rane itd... Debeo sam, pa je zarastanje bilo tesko. Cuvajte se ljudi, nemojte da mislite da je stomacni virus posle 2 dana, nego pravac bolnica!

Re: Upala slepog creva

salence100 | 02/12/2012, 20:11

nije za igranje!preziveo sam pucanje slepog creva pre 4 meseca zamalo da bude kasno!3 dana kuci sa puknutim slepim crevom hvala doktorima!imam 43 godine i 130kg pa muka za doktore!oporavak naporan a u tom periodu vrucine 40 stepeni da poludis!hvala doktorima DRAKULIC I KOLASINAC! PANCEVO

«Prethodni   1 2 3 ... 43 44 45
 
Powered by blog.rs